Citromos pite
Hozzávalók:
Tésztához
12,5 dkg liszt
12,5 dkg margarin
5 dkg porcukor
kb. negyed citrom reszelt héja
csipet só
Krémhez:
2 tojás
12 dkg cukor
1 citrom leve
kb. fél citrom reszelt héja
apróra vágott, kandírozott citrom
0,5 tk sütőpor
2,5 dkg liszt
A tésztához a margarint, a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a sót összemorzsolom. Az eredeti recept szerint nagy lyukú reszelőn kell lereszelni a margarint ill. vajat, de én ettől eltekintettem. A morzsalékos tésztát egy 20 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. Az én sütőformám 18 cm-es volt, ezért én a forma oldalára is igazgattam némi tésztát, hogy ne legyen túl vastag. A tésztát betettem az előmelegített sütőbe kb. 175 fokra és nagyjából 20 percig sütöttem (alsó-felső sütés), míg világos aranybarna nem lett a teteje.
Addig a tojásokat fehéredésig kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a citrom levét és héját, a kandírozott citrom darabkákat, a lisztet és asütőport is. A félkész tésztára öntöttem a krémet, majd visszatoltam a sütőbe és további kb. 20 percig sütöttem. A teteje egész sötét, barnás lett, ezért legközelebb azt hiszem, a végén már csak az alsó sütést fogom használni. Mikor kivettem, a krém a tetején még szinte "remegett", de hagytam kihűlni és így lágy puding állaga lett, ugyanakkor szépen szeletelhető!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése