2011. január 17., hétfő

Hamburger zsemle

Hamburger zsemle (forrás: moononaspoon.files.wordpress.com)

Nem éppen édesség, de a péksütemény kategóriába simán belefér. Nagy kedvenc, igaz, sajnos saját képem még nincs róla, de ami késik, nem múlik! A recept eredetije Emargittól származik.

Hamburger zsemle
Hozzávalók:
2 dl tej (vagy ennek megfelelő tej és joghurt vagy tej és kefír)
5 dkg margarin
4-5 ek cukor
1,5 kk só
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
Tetejére:
1 tojássárgája
langyos víz
szezámmag

A zsemle hozzávalóit összedolgoztatom a kenyérsütő géppel, de természetesen lehet kézzel is. A szép, sima tésztát 20 percig kelesztem, majd újra átdagasztom és 10 részre osztom. Ezekből kis gombócokat formálok és a sütőtepsibe teszem őket. Általában szilikon lapon sütöm a zsemléket, de ez el is hagyható szerintem. A megformázott bucikat meleg helyen újra hagyom kelni kb. 15-20 percig, majd a tetejüket megkenem vízzel elkevert tojássárgájával és megszórom őket szezámmaggal.
Előmelegített sütőben kb. 170 fokon addig sütöm, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A fotó csak illusztráció (forrás: moononaspoon.files.wordpress.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése