2014. szeptember 28., vasárnap

Sós karamell



A karamell ízt rettentően kedvelem és a macaronok kapcsán is felmerült ez a fajta, kicsit pikáns, nem mindennapi töltelék, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.

 

Sós karamell

Hozzávalók
200 g kristálycukor
0,5 dl víz
1 dl állati eredetű, zsíros (kb. 35%) tejszín
15 dkg vaj
kb. 2 kk só

Magas falú edénybe feltesszük a cukrot annyi vízzel forrni, hogy éppen ellepje. Kavarás nélkül, néha kicsit megmozgatva addig forraljuk, amíg aranybarna színű, folyékonyabb méz állagú szirupot kapunk. Egy pár cseppel tesztelhetünk: ha tányérra téve a krém folyós, akkor még főzni kell. Akkor jó, ha kicseppentve szinte azonnal elkezd kissé megdermedni, nem folyik el. Ekkor belekeverjük a tejszínt, majd ha jól elkeveredett, akkor a vajat is és így hevítjük egészen addig, míg a vaj is elolvad és megvárjuk, míg a benne lévő víz is elforr. Ízlés szerint sózzuk, majd a meleg krémet egy nagyobb tepsibe öntve eloszlatjuk, hogy hamarabb kihűljön.
A kihűlt, de még kenhető masszával tölthetjük meg pl. a saját készítésű macaronjainkat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése