2014. szeptember 28., vasárnap

Macaron


Egy gyorstalpaló macaron készítő tanfolyamnak hála, van igazi, cukrász által kipróbált macaron receptem! :)

 

Macaron

Hozzávalók
200 g porcukor
200 g mandulaliszt
2 x 75 g tojásfehérje (kb. 3 tojásból, előzőleg 2-3 napig pihentetve)
200 g kristálycukor
kb. 65 g víz
ételfesték

A tésztához összekeverjük a porcukrot, a lisztet és az egyik adag fehérjét. A kristálycukrot feltesszük forrni annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 121 fokosra hevítjük, hogy kb. méz sűrűségű legyen. A másik adag fehérjét felverjük annyira, hogy félkemény hab legyen belőle. Ha szeretnénk, a habba tegyünk egy kis ételfestéket, majd  ebbe - folyamatos, közepes fokozatú keverés mellett - belecsurgatjuk a cukorszirupot. Ezt a habos keveréket hozzáadjuk a tésztához és eldolgozzuk a kettőt.
A tésztát habzsákba töltjük és azonos méretű halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Kicsit szétterül, de nem folyik szét nagyon. A sütőlapot enyhén az asztal lapjához ütögethetjük, hogy a légbuborékok kimenjenek a tésztából. 40-45 percig pihentetjük, míg a egy kicsit megszárad, majd 140 fokos (légkeveréses) sütőben 12-14 percig sütjük.

A töltelékhez a tejszínt addig hevítjük, míg forrni nem kezd. Ha szeretnénk ízesíteni (gyömbér, csili, fahéj stb.), ekkor tehetjük bele a fűszert. A forró tejszínbe öntjük a darabolt csokit és jól elkeverjük benne. Az olvadt masszát legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A kész, kihűlt macaron korongokat ezzel a ganache krémmel tapasztjuk össze. Célszerű habzsákból kinyomni, így gyorsabb a folyamat. Töltelék lehet még pl.:
  • mentás eperzselé
  • gyömbéres sárgabarack zselé
  • sós karamell
  • kókuszkrém (vaníliás pudingba melegen belekevert kókuszreszelék)
  • pisztáciás krém (felvert tojásfehéjre, cukorszirup, vaj és darált pisztácia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése