2011. január 4., kedd

Lasagne

Lasagne

Az első számú kedvenc. Nem vagyok nagy tésztarajongó, a paradicsom sem a kedvencem önmagában, de a lasagne... Hm... Jöhet! Mindig, minden körülmények között... :)
Lasagne
Hozzávalók:

1 fej kisebb hagyma
30 dkg darált (kevésbé zsíros) sertéshús
3 db paradicsom
1 doboz sűrített paradicsompüré (140 g)
oregano, bazsalikom
só, bors
lasagne tészta
1 ek olaj
1 ek liszt
kb. 2 dl tej
reszelt trappista sajt

A hagymát apróra vágva rádobom az olajra, míg üvegesre pirul, felkockázom a paradicsomot (héj nélkül). A hagymára ráöntöm a darált húst. Ha kicsit megpirult és elkezdte elfőni a levét, amit engedett, akkor hozzáadom a friss paradicsomot illetve a pürét, majd fűszerezem és pár percig rotyogtatom. Ha túl sűrű lenne, pici vizet öntök hozzá.
Előmelegítem a sütőt kb. 200 fokra.
Egy kis lábosban az olajból és a lisztből világos rántást készítek, majd mikor a keverék már bugyborékol, de még nem kezd barnulni, akkor hozzáöntöm a tejet és jól elkeverem az egészet. Ebbe is teszek sót, pici őrölt borsot és hagyom, hogy egy kicsit besűrűsödjön, mielőtt leveszem a tűzről. Nem baj, ha hígabb, mint gondolnánk, mert a lasagne sütésekor a száraz tésztának kell a nedvesség!
A sütőtál aljára teszek egy keveset a húsos raguból, majd rá egy réteg száraz tészta. Erre ismét húsos, paradicsomos réteg kerül, rá pedig a híg besamel és ismét tészta. Ezt folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére sajtot reszelek. Általában trappistát, de természetesen intenzívebb ízű sajttal még finomabb.
Betolom a sütőbe az egészet és kb. 20 perc alatt készre sütöm (alsó-felső sütés).
Lasagne

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése