2011. január 13., csütörtök

Töki pompos

Töki pompos

Sokáig nem is tudtam, mi ez. Aztán egyszer valahol - egy kézműves vásáron talán - találkoztam egy kenyérlángos sütő standdal... Ellenállhatatlan volt. Azóta is az.
Töki pompos
Hozzávalók:
2,5 dl langyos víz
1 ek olaj
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
2,5 dkg friss élesztő
0,5-1 ek cukor
0,5-1 ek só
Feltéthez:
1 kis doboz tejföl
2-3 gerezd fokhagyma

kb. 15 dkg paprikás szalámi/kolbász/szalonna/sonka
1 nagyobb fej lilahagyma
kb. 10 dkg reszelt trappista sajt

A tészta hozzávalóit a fent leírt sorrendben beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe. Gép nélkül egy nagyobb keverőtálban vagy a munkapulton is neki lehet állni kidolgozni, persze így valamivel nehezebb dolgunk lesz. A gépemen olyan programot használok, amely csak összekeveri, dagasztja, majd megkeleszti a tésztát. Ez 1,5 óra. Ha kézzel dolgozunk a tésztával, akkor dagasszuk szép simára, majd hagyjuk kelni langyos helyen legalább 30-40 percet, ez alatt szépen fel kell jönnie.
Előmelegítem a sütőt kb. 200 fokra, közben a megkelt tésztát kinyújtom. Ezt a mennyiség egy gáztepsiben szoktam megsütni, tehát téglalap alakot próbálok kreálni belőle. Ha megvan, megszurkálom egy villával, hogy az elősütés közben ne púposodjon fel és betolom a sütőbe kb. 8-10 percre.
Míg a tészta sül, felaprítom a fokhagymát és belekeverem a tejfölbe, majd megsózom. A paprikás szalámit (vagy tetszés szerinti feltétet) vékony karikára szelem, ugyanígy a lilahagymát is.
Az elősütött tésztán elkenem a tejfölös alapot, majd erre rárakom a szalámit és a lilahagyma karikákat, majd megszórom reszelt sajttal, majd visszatolom a sütőbe és további kb. 15 percig sütöm, míg a tetején szépen megpirul a sajt.
Töki pompos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése