2011. január 1., szombat

Trüffel golyók

Trüffel golyó
Mindig nagyon ínycsiklandónak találom a különféle saját készítésű bonbonokat, de valamiért csak karácsonyi időszakban van kedvem és időm elbíbelődni az elkészítésével. Most sem vittem azért túlzásba, ez az egyik legegyszerűbb változat, azt hiszem. :) Íme az eredmény!


Trüffel golyók
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé (én Tibi 60%-osat használtam, szerintem nagyon finom)
160 ml habtejszín (nem felverve)
35 g vaj
rumaroma
mandula vagy mogyoró vagy kandírozott narancs darabkák
2-3 ek kevés keserű kakaópor vagy durvára tört mandula

Bár minden recept azt írja, hogy vízgőz felett olvasztjuk meg a csokoládét, jómagam erre fittyet hányva nagyon kis lángon, óvatosan egy szimpla kislábosban olvasztottam a csokit. Esetleg mikróban is lehet, de akkor is figyelni kell, hogy amint folyékony állapotba kerül a csoki egy kis része, máris le kell venni a tűzről/ki kell venni a mikróból és kevergetés mellett így szépen felolvad a többi része is, ugyanakkor nem "ég meg".
Tehát a csokit minél kisebb kockákra tördelve a fent leírt módon megolvasztom, majd amikor ez megvan, hozzáöntöm a tejszínt és jól elkeverem benne, hogy szép sima legyen. Hozzáadom a puha vajat és a rumot, majd ezt is elkeverem. A csokis krém ezzel készen is van. Lehet kandírozott narancs (vagy bármilyen más gyümölcs) kockákat is keverni bele, mielőtt lehűtenénk. Az egészet még langyosan átöntöm egy kis tálkába, lefedem és ha már nem túl meleg, mehet a hűtőbe akár egy egész éjszakára.
Másnap kiskanál és a kezem segítségével falatnyi golyókat formálok belőle, majd ezt kakaóporba vagy mandulába forgatom. Lehet beletenni egész mandulát, mogyorót is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése